За кожною проблемою в житті варто «приховане благословення»

Хочу, щоб ти запам'ятав вираз — «приховані благословення».

Сьогодні я хочу, щоб ти запам'ятав вираз «приховані благословення». Тобто благословення, приховані за чим-небудь, що сприймається нами як печаль, труднощі, покарання, проблема, трагедія.

Знай, що за кожною проблемою в житті варто приховане благословення. За кожною ситуацією в житті. Немає нічого в твоєму житті – з того самого моменту, як ти прокидаєшся, до того, як заснеш, – кінцевою метою якого не було б принести тобі користь. Не все тобі, може, буває приємно, не всі приносить почуття задоволення і насолоди, але все, безумовно, добре для тебе. Це говорить святий апостол Павло: «Люблять Бога, покликаним за Його волею, все сприяє до блага» (пор.: Рим. 8: 28).

Що б не сталося – це до мого блага

Коли хто-небудь любить Бога і дивиться на життя Божественними очима, очима Христа, коли вірить, що «що б не трапилося – це до мого блага», тоді все йому спрацює.Тоді все стає нашим співробітником. Наші проблеми стають нашими співпрацівниками, труднощі і перешкоди, з якими ми стикаємося: вони змушують нас бігти швидше, тому що перешкода робить людину сильнішою. І нічого в нашому житті не відбувається для того, щоб нас знищити.

Пам'ятай: ніщо в нашому житті не відбувається для того, щоб нас знищити, але все – до нашого блага.

Це подання, наявне у нас, це ставлення, що сформувалося в нашій душі, коли нам говорили про караючої природі Бога, Який нас не підтримує, а карає, ніби Він – перешкода наше щастя і весь час говорить нам: «Ні», і чого б ми не хотіли добитися – тут виникає перешкода від Господа, величезна рука і бронзова стіна, яка говорить тобі: «Ні, ти не зробиш цього. Я, Бог твій, тебе зупиню».

Ця віра, що склалася в нашій душі, абсолютно невірна. Думки, вкладені Христом в наші серця, дружньо налаштовані до Бога. Що б не сталося в твоєму житті – це до добра. За кожною трагедією варто приховане благословення. Тому я і почав сьогодні розмову з заголовка «Приховані благословення».

Може, ви чули про святого Максима Кавсокаливите (буквально: «спалює каливы»[1]), який спалював свої каливы, оскільки не хотів володіти нічим. І кожен раз, коли відчував, що виникає духовне перешкода для його душі, він спалив свою каливу і йшов в інше місце. Я читав одну книгу – художнє перекладення його житія, і там його питають:

– Навіщо ти робиш це?

А він відповідає:

– Коли я спалюю свою каливу, я краще бачу небо!

Святий відповідав: «Коли згорає моя калива, я краще бачу небо!»

Для когось це горе, а він каже:

– Коли я спалюю свою каливу, небеса відкриваються, і я краще бачу. У мене вже немає перешкоди: немає даху, мене вже ніщо не обмежує, і я стаю відкритим.

Проблема, через яку ти проходиш, тебе, по суті, відкриває: твоє серце розширюється, свідомість розширюється і простір в твоєму розумі теж. Нове вже може знайти собі місце в тобі, і ти станеш більш гнучким. Адже щоб щось нове могло увійти в твоє життя, треба прибрати старе.

Іноді це видалення старого може тебе засмутити. Це як коли хочеш пересунути крісло у себе в кімнаті, а що заважає це зробити, і ти кажеш: «Та облиш його, щоб чогось не накоїти. Нехай стоїть як є». Отже, ти хочеш змінити своє життя, але кажеш: «Залиши це, нехай залишається все як є»? Так не вийде. Щоб наше життя змінилася і ми побачили щось інше, повинна відбутися перестановка.

Проблема виникає, коли ти намагаєшся чинити опір Богу, життя, життєвих подій.

За кожною проблемою в житті варто "приховане благословення"

Перестановки ці часто відбуваються через потрясіння в нашому житті, а іноді навіть через трагедію, що приносить нам багато болю. Будь перелом заподіює біль, залишає шрами. Але інакше не буває. А що тебе врятує в ці моменти змін – так це гнучкість твоєї душі. Щоб ти не противився волі Божої і розвитку подій. Постався до того, що приходить до тебе, як до води, яка тече, – не пручаючись і не намагаючись повернутися назад. І не буде проблем, поки не будеш намагатися повернутися назад. Так рух стає безперешкодним. Проблема виникає, коли ти намагаєшся чинити опір Богу, життя, життєвих подій.

Так що перше – це йти в ногу з життям, а друге – мати віру. Дивитися на все з вірою. Віра означає дивитися на те, що ще не сталося, як вже сталося. І ти будеш бачити такі позитивні речі, як світло Христове. І будеш говорити: «Так, Господи мій Ісусе Христе, прийди!»

Так що я чекаю, щоб ці труднощі принесли з собою світло Христове для тебе, а не морок пекла і відчай з безутешностью. Треба інвестувати весь капітал своєї душі в Світ, туди треба вкластися. І сказати собі: «Що-небудь хороше вийде з цього».

Один мій друг, у якого багато дітей, розповідав, що, коли у нього були проблеми з народженням дітей чи з їх хворобами, він говорив:

– Ось і прийшов подаруночок, загорнутий в грубий папір. Але я очікую знайти в ній благословення, чекає нас. Наближається щось хороше.

За кожною проблемою в житті варто "приховане благословення"

Одного разу я дивився фільм, в якому у якоїсь людини загорівся будинок, в США. А ви знаєте, що будинку там дерев'яні, не бетонні, як тут. І в той час як всі навколо шугали розпачі, він, будучи оптимістичним по натурі, сказав:

– Це найкраще, що тільки могло статися зі мною. Тільки так я нарешті зможу відправитися в подорож до тропічним лісам. Мені завжди хотілося зробити це, але я ніяк не наважувався розлучитися з комфортом свого будинку. А зараз ця пожежа дав мені можливість подорожувати всюди, де тільки захочу.

Так він побачив у цій трагедії можливість займатися чимось іншим. І будь-яка трагедія в нашому житті (коли-небудь ти відкриєш для себе це) може надати дуже благословенний вплив на наше життя і принести що-небудь дуже добре для нашої душі, для твого щастя і щастя інших. Тому тобі теж треба навчитися через ці згорілі каливы, як святий Максим, краще бачити небо, відчинені для тебе. І мати більше радості в душі і більше сили в серце.

Проблеми не повинні тебе журити, навпаки – повинні надавати тобі сил і готувати до чогось кращого, що чекає тебе і вже відбувається у твоєму житті. Май же очі бачити це. Дерзай!

Архімандрит Андрій (Конанос)

Переклад з болгарської мови: Верстата Косова

Джерело
За матеріалами

Завантаження...
Розуміємо життя глибше
Нас надихає Клубер